Fogalmad sincs mi fán terem a tárhely, és miért van szükséged rá? Nem vagy egyedül vele, sokszor tapasztaljuk az ügyfeleinknél, hogy nem tudják pontosan mi is ez, miért olyan fontos, és mi a különbség az egyes szolgáltatók között. Így azt sem tudják, hogyan válasszanak, vagy rosszabb esetben már választottak… egy nem megfelelő szolgáltatót. Elsőre valószínűleg túlzásnak tűnik ez az egész tárhely mizéria, de egy jó szolgáltató később nagyon sok fejfájástól meg tud kímélni. Úgyhogy hidd el, megéri foglalkozni vele! Akkor, csapjunk is bele!

Mi az a tárhely?

Nagyon leegyszerűsítve ahhoz, hogy a weboldalad meg tudjon jelenni, szükséged van egy tárhelyre és egy domainre. A domaint valószínűleg már ismered, ez lesz az a cím, ahol a weboldalad elérhető, lényegében ez a honlapod lakcíme. 🙂

A tárhely (más néven szerver, webtárhely vagy hosting) pedig egy hasonló tárolót jelent, mint ami a laptopodon is van, valamennyi giga- vagy terrabyte kapacitással. Ezen a tárhelyen lesz az összes adat, ami a weboldaladhoz kapcsolódik annak érdekében, hogy az meg tudjon jelenni.

Fizikailag ez azt jelenti, hogy vannak giga szerverparkok szerte a világban, ahol rengeteg weboldalnak az adatát tárolják. Ezeket a hatalmas tárhelyeket üzemeltetik (folyamatosan üzemkészen és karbantartják, stb) különböző cégek, és kis részekre bontva bérbe adják, például neked.

A weboldalad, ami sok sok adatból, fájlokból és mappákból fog összeállni – a laptopodon tárolt adatokhoz hasonlóan – lesz valamekkora mérete. Fontos tehát, hogy ez a leválasztott és általad bérelt webtárhely nagyobb legyen, mint maga a honlap.

TIPP: Egy egyszerű weboldal* mérete 100 MB – 500 MB között mozog. Ennél nagyobbat érdemes választani, hogy a levelezésnek és az esetleges bővítésnek, blogposztoknak is maradjon hely. Ezen kívül ha túlságosan tele van, akkor a tárhely is be tud lassulni, akárcsak a számítógépek.

*Egyszerű weboldal alatt egy nem túl sok (1-5) oldalból álló honlapot értettem, tehát nem webshop, híroldal, vagy pl rengeteg – saját tárhelyen hostolt – videót tartalmazó oldal. Ezeknek jóval nagyobb tárhelyre van szükségük.

Tárhely tulajdonságai

Először is érdemes megnézni, hogy csomagajánlatokat kínál-e a szolgáltató, vagy mindent külön kell megvásárolni. Személy szerint az előbbi megoldás híve vagyok, mert általában olcsóbbak, és tartalmaznak mindent, amire egy új weboldal készítésekor szükség lehet.

A csomagok többnyire az alábbiakban térhetnek el egymástól:

Tárhely mérete

Ez az egyik legmeghatározóbb adat, hogy hány mega vagy gigabyte kapacitása van a tárhelyednek.

Ahogy fent is írtam, egy kisebb weboldal, nem túl hosszú oldalakkal általában 100-500 MB körüli tároló kapacitást igényel. Több, hosszabb oldal, sok kép, blogposztok, stb esetén szükség lehet nagyobb tárhelyre is. Ha esetleg mégis kisebbet vettél, mint amire szükség lenne, akkor később is válthatsz nagyobb tárhelyre.

tárhely

Domainek és aldomainek száma

Ez azt jelenti, hogy vannak olyan csomagok, ahol pl csak 1 domaint engednek hozzákapcsolni a tárhelyhez. Ha több domaint is szeretnél kezelni, vagy több weboldalra van / lesz szükséged, akkor olyan csomagot válassz, ami ezt lehetővé teszi.

Adatbázisok száma

Az adatbázisról később fogok még írni, most elég annyit tudnod, hogy a domainek számához hasonlóan ezt is korlátozhatja a szolgáltató. Ha több weboldalt szeretnél, akkor több adatbázisra is szükséged lesz, erre figyelj.

Email címek száma

A többi tételhez hasonló a felállás, hasznos, ha több email címet is létre tudsz hozni a vállalkozásodhoz. Ha például szét akarod választani a kollégák levelezését, akkor többre lesz szükséged, például peter@domain.hu, anna@domain.hu, stb.

Egyéb funkciók, tulajdonságok

PHP+SQL+FTP+SMTP+POP3+IMAP

Ez egyelőre csak egy csomó rövidítés, de most ezekről még nem beszélünk, később tervezek ilyenekről is írni. 😀 Ha ezeket biztosítja a szolgáltató, akkor örülünk! (Ha nem, akkor keress mást!). Ezekkel azért általában nem szokott gond lenni, a valamirevaló szolgáltatók tudják ezeket.

Egyéb szolgáltatások, ajándékok

Vannak szolgáltatók, akik ezen felül is nyújtanak extra funkciókat az ügyfeleiknek. Ilyen lehet például a biztonsági mentés (erről mindjárt bővebben), ingyenes WordPress telepítés, SSL (a weboldalhoz kapcsolódó biztonsági tanúsítvány) stb.

Milyen a jó tárhely és szolgáltató?

A fentiek abban segítenek, hogy be tudd lőni, hogy neked milyen, és mekkora csomagra lesz szükséged. Na de a sok szolgáltató közül melyik jó? Hogyan válassz, ha többen is kínálnak hasonló csomagokat? Tudom, az ár egy fontos szempont, de érdemes mást is mérlegelned, mert a jövőben szükséged lehet a tárhelyszolgáltatód segítségére.

Az alábbi listát a saját szempontjaim alapján állítottam össze, másoknak eltérő elvárásaik lehetnek. Azonban ha még csak most ismerkedsz ezekkel a fogalmakkal, kiindulásnak hasznos lehet.

Support, rendelkezésre állás

Az egyik legfontosabb dolog szerintem, hogy ha bármi problémád, kérdésed van, akkor tudj segítséget kérni a szolgáltatótól. Javaslom, hogy nézd meg az oldalukon, hogy biztosítanak-e 0-24-es telefonos supportot. Ez egy jó indikátora annak, hogy milyen gyorsan számíthatsz segítségre, ha baj van. Az általános kérdésekkel persze nem zaklatunk senkit éjfélkor, de ha a webshopod egy decemberi péntek estén (amikor amúgy záporoznak a megrendelések) nem elérhető, akkor baromi klassz, hogy nem kell hétfő reggelig várnod a segítségre.

Biztonsági mentés

Vannak olyan szolgáltatók, akik készítenek biztonsági mentést a weboldaladról. Ez nagyon jól jön, ha te esetleg nem készítesz, de valami történik a weboldaladdal, és vissza szeretnéd állítani. Itt kell megjegyeznem, hogy erősen javaslom, hogy ha blogolsz, webshopod van, vagy más okból kifolyólag gyakran frissül az oldalad, akkor legalább havonta, kéthavonta készíts biztonsági mentést, vagy bízd meg a weboldalad készítőjét ezzel. Ha ugyanis elveszik a honlapod, akkor nemcsak hogy újra meg kell csináltatnod, de a látogatóid hosszú ideig nem fogják elérni a tartalmaidat, nem fognak vásárolni tőled, és emiatt átpártolhatnak máshoz.

Mindamellett, hogy a szolgáltató által készített biztonsági mentés fényévekkel jobb, mint a semmi, azért mi a saját laptopra / külső meghajtóra / felhőbe, szóval saját eszközre mentett adatokat tartjuk a legjobb megoldásnak.

A hostolt weboldalak elérhetősége

Alapvetőnek tűnik, hogy ha egyszer publikáltad a weboldalad, onnantól az mindig elérhető. Ez azonban nincs így. Minden szolgáltatónál vannak kisebb kimaradások, amikor esetleg a te weboldalad sem jelenik majd meg. Vannak olyan csomagok, amiknél kiküszöbölik ezeket a kieséseket, azonban ezek jóval drágábbak is. Innentől tehát az a kérdés, hogy mekkora is ez a rendelkezésre állási idő. Ha a szolgáltató nyíltan kiírja a weboldalára, az már egy jó jel, mert akkor tesznek is lépéseket, hogy ezt biztosítsák (ergo nem csak a levegőbe beszélnek). Ez a szám egyébként 99% vagy nagyobb szokott lenni.

A szerver gyorsasága

A weboldalak betöltési sebességét befolyásolja a szerver válaszideje is, vagyis hogy egy kérésre (például hogy töltse be a weboldalt) milyen gyorsan reagál. Ez több dologtól függ, például hogy hány weboldal, mennyi adat terheli le az adott szervert, mekkora a forgalom az egyes honlapokon stb. Neked ebből annyi lényeges, hogy a saját tárhelyedet igyekezz nem teljesen kimaxolni (ahogy a laptopod is lassul, ha már kevés rajta a hely), és hogy olyan szolgáltatót válassz, aki szem előtt tartja ezt.

Kommunikáció

Ezt talán a legnehezebb felmérni, de nagyon fontosnak tartom, hogy hogyan kommunikálnak az ügyfelekkel a szolgáltatók. Pontosan tudom, hogy milyen a jó és a rossz, mert volt alkalmam megtapasztalni mindkettőt. Ez leginkább élesben dől el, de a weboldalból is sokmindent le lehet szűrni. Ha az az érzésed, hogy valami kódolt nyelven írnak egy elavultnak tűnő honlapon, akkor azt veheted egy intő jelnek.

Remélem, hogy a fentiek sok kérdést megválaszoltak, amik a tárhellyel kapcsolatban felmerültek benned, és most már magabiztosan tudsz majd hosting szolgáltatót és csomagot választani!

Hamarosan újabb poszttal jelentkezem, ha szeretnél értesülni róla, akkor kövess minket Facebookon, vagy Instán!

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél több emberhez eljuthasson, lehet hogy egy ismerősödnek épp erre az információra van szüksége!

5+1 részes
ingyenes
WEBOLDAL ALAPOZÓ
mini tanfolyam

Vedd kézbe az irányítást, fektesd le
a honlapod alapjait!

Sharing is caring!