Biztosan te is tudod, hogy a képeknek óriási szerepe van a weboldalad, blogod sikerességében. Gondolj bele, milyen fontos, hogy a posztoddal mennyire tudod felkelteni a Facebookon scrollozók figyelmét, vagy a honlapodon mennyire tudod a látogatókat kattintásra, vagy éppen vásárlásra ösztönözni! Egy weboldal képek nélkül olyan üres, mint egy akvárium halak nélkül, és így hamarabb elveszítheti a látogatók figyelmét. Ezért aztán érdemes egy pár weboldalt a tarsolyunkban tartani, ahonnan minőségi, ingyenes képeket tölthetünk le. Összeszedtem a 7 kedvencemet, ahol eszméletlen jó képeket lehet találni!

Ingyenes képek keresése – mik a szabadon felhasználható képek, és mik nem?

Miért érdekes, hogy honnan töltünk le képeket?

Leginkább azért, mert nem minden kép ingyenesen felhasználható, amit például a Google képkeresője kidob. A képek egy része szerzői jogvédelem alatt áll, másik részéért fizetni kell, és vannak persze azok, amiket ingyenesen, szabadon felhasználhatunk. Vagyis ha véletlenszerűen a Google-ből letöltött fotókat használsz a weboldaladon, akkor előfordulhat, hogy ennek a jogi következményeivel is szembesülnöd kell. Szerintem egyszerűen nem éri meg ezzel rizikózni…

Mielőtt belevágunk, tisztázzunk néhány fogalmat, ami segít majd eligazodni a képkeresés útvesztőjében!

Royalty-free, vagyis jogdíjmentes képek

Ez a kifejezés önmagában még csak annyit jelent, hogy a fotós önszántából lemond a szerzői jogáról, és felölti a képeit ingyenes, vagy fizetős oldalakra, innentől pedig mások is felhasználhatják a képeit.

Ilyen fizetős oldalak például a Shutterstock, az iStock photo, vagy az Adobe stock. Ezeknek az ingyenes alternatíváit fogom a cikkben megmutatni. 🙂

Mi az a Creative Commons?

Talán te is találkoztál már ezzel a kifejezéssel. Ez egy átmeneti megoldás a fizetős és ingyenes képek között. A szerzők így a  megtarthatják szerzői jogukat, de másoknak is elérhetővé és felhasználhatóvá teszik a képeiket.

Ha Creative Commons joggal (másnéven CC-licenc) felruházott képet szeretnél használni, akkor ezeket a képeket felhasználhatod a weboldaladon, blogodban, viszont mindig le kell őket hivatkozni. Vagyis el kell helyezned a forrásra mutató linket a kép alatt, vagy a blogposzt alján. Vannak olyan fajtái is, ahol nem engedélyezik a kép módosítását, vagy kereskedelmi felhasználását, úgyhogy ilyen esetekben érdemes pontosan utánanézni.

Az alábbikban olyan forrásokat mutatok, ahol CC0-s licenc-es (más néven public domain) képeket tudsz letölteni. Ezeket személyes és üzleti célra is felhasználhatod, nem kell lehivatkoznod a szerzőt, és bátran módosíthatod a képet.

Ingyenesen letölthető képek

Az alábbiakban a 7 kedvenc oldalamat gyűjtöttem össze, ahol szuper fotókat és illusztrációkat találhatsz. A fent említett oldalakkal ellentétben itt olyan ingyenes képek közül válogathatsz, amiket nem kell lehivatkozni, szóval ezek teljesen szabadon felhasználható képek! Érdemes végignézned a teljes listát, mert ezeken az oldalakon különböző típusú, hangulatú ingyenes fotókat találsz, azt viszont te tudod a legjobban, hogy neked mire van szükséged.

Unsplash – nagy felbontású képek letöltése ingyen

https://unsplash.com/

Az Unsplash egyértelműen a kedvencem! 🙂 Az első, amit meg szoktam nyitni, ha képeket keresek. Igényes, szép nagy gyűjtemény, sok business tematikájú fotó is letölthető, és szerencsére egyre több, amin emberek is szerepelnek.

Pixabay – ingyenes fotók és illusztrációk

https://pixabay.com/

Itt is szuper képeket lehet találni, nagy felbontásban, kicsit más tematikák. A Pixabay-t  azért szeretem, mert elképesztő illusztrációkra is rá lehet akadni!

Pexels

https://www.pexels.com/

Kicsit hasonlít az Unsplash-hez. Magas minőségű, szép fotók, és jó kereshetőség. Ami még klassz benne, hogy már videók között is lehet mazsolázni! 🙂

Gratisograpgy – a legfurább képek

https://gratisography.com/

A legfurább képek, a jó értelemben 🙂 Ha valami egyedibbre vadászol, itt a helyed!

Burst – a Shopify stock oldala

https://burst.shopify.com/

Szuper oldal, sokféle tematikával, emberekkel is. A Shopify hozta létre, ami a minőséget mondhatni garantálja, de szerencsénkre máshol is felhasználhatók a képek.

Reshot

https://www.reshot.com/

Szuperül kereshető adatbázis, kicsit különlegesebb képeket is lehet itt találni. Vannak közöttük erősen stock érzetű, és természetesebb képek is, ha éppen ilyenre lenne szükséged.

Stockvault – realisztikusabb képek

https://www.stockvault.net/

Sokféle fotót találhatsz itt, vannak benne szép, de beállított képek valamint realisztikusabb fotók is, ami néha kifejezetten jó tud lenni.

Amire a Stockvault oldalán figyelni kell, hogy itt 3 féle licence-t is használnak, van, amit csak személyes, és van, amit üzleti használatra is letölthetsz. Megkülönböztetik a CC0 licenc-t is, de ezeket is használhatod mindenféle korlátozás nélkül. Minden képnél ellenőrizd, hogy a te célodnak megfelel-e a licenc!

Mire figyelj az ingyen letölthető képek esetén?

Ha más oldalakon is keresel fotókat, akkor érdemes elolvasni az adott weboldalon található feltételeket, illetve egyes esetekben képek között is lehetnek licencbeli különbségek, erre is figyelj. Lehet például, hogy az egyik képet szabadon felhasználhatod, míg a másiknál meg kell jelölnöd a szerzőt is.

Ha viszont hiába keresel, sehol nem találsz olyan képet, amit szeretnél, akkor érdemes elgondolkodni a fizetős verzión is, mert egy-egy szuper kép nagyon sokat tud dobni az oldaladon!

Ha pedig megtaláltad az igazit, akkor ne felejtsd el átméretezni, mielőtt feltöltöd a honlapodra, mert a több megás fotók jelentősen lassíthatják az oldalt! Ezt pedig sem a látogatók, sem a Google nem szereti…

Ingyenes képkeresési tippek

  • Bár több oldalon már magyarul is tudsz keresni, általában az angol a fő nyelv. Ha nem erősséged az angol, akkor a Google fordító segítségével is el tudsz boldogulni.
  • Érdemes többféle kifejezésre is rákeresni, ami a témát lefedheti. Például ha egy olyan képet keresel, ahol két ember beszélhet, akkor beírhatod azt is, hogy meeting (megbeszélés), talking (beszélgetés), consultation (konzultáció), érted a lényeget! 🙂
  • Ha egyik kifejezés sem hozott eredményt, akkor én rá szoktam keresni Google-ben is, hogy a fő kifejezésemre milyen képeket hoz fel (ezeket nem szabad egyből lementeni, ahogy írtam!). Ezek aztán inspirációként szolgálnak, hogy hogyan lehetne még bemutatni valamit, amire esetleg nem gondoltam. Például ha egyelőre csak annyi van a fejemben, hogy valami business témájú kép kellene, és ezekre a fentebb írt megbeszélős témájú keresésekre nem találom az igazit, akkor erre rákeresek google-ben. Valószínűleg sokféle business képet fel fog hozni, amiből lehet, hogy egy olyan tetszik meg, ahol éppen egy táblára ír valaki, vagy két ember kezet fog, mert ez jobban illusztrálja a mondandómat. Így aztán ezzel a pontosított kulcsszóval keresgélhetek az ingyenes képek között.

Remélem ezután könnyebben találsz majd jó, ingyenes képeket a blogodhoz, vagy a social media oldalaidra!

Hasznos volt számodra ez a cikk? Akkor oszd meg másokkal is, akinek szerinted jól jöhet ez az infó!

Köszönöm!

5+1 részes
ingyenes
WEBOLDAL ALAPOZÓ
mini tanfolyam

Vedd kézbe az irányítást, fektesd le
a honlapod alapjait!

Sharing is caring!